« Kaikki ajankohtaiset

Naisten lihaskasvatuksen myytit

Lihasten kasvatus ei tapahdu yhdessä yössä. Voimaharjoittelu ei ole vain tie voimakkaaseen ja sporttiseen kehoon, sillä se auttaa myös suojaamaan niveliä ja luita sekä parantaa ryhtiä. Kokosimme muutamia naisten lihaskasvatukseen liittyviä myyttejä, jotka vaativat mielestämme hieman korjaamista. 

Raskas painojen nostaminen johtaa loukkaantumiseen

Mikä tahansa treenaus tai harrastaminen voi johtaa loukkaantumiseen. Voimaharjoittelu on kuitenkin erittäin turvallista ja siitä saatavat terveyshyödyt mittavia. Kunhan harjoittelu aloitetaan rauhallisesti ja kuormaa  eli painoja, toistoja ja/tai kertoja kasvatetaan rauhassa, niin riskit pysyvät matalina. Oikea tekniikka on myös tärkeää, jotta treenistä saadaan tehokas.

Nainen ei voi kasvattaa lihaksia

Naisten kehot erittävät testosteronia vähemmän kuin miesten, mutta se ei estä naisia kasvattamasta lihaksia. Vaikka testosteronilla on suuri vaikutus lihasten kasvattamisessa, myös naisten tuottama estrogeeni auttaa kasvattamaan lihasta. Yleensä miehillä on alun perinkin enemmän lihasmassaa sekä suurempi testosteronin tuotanto, joten lihaksen kasvatus saattaa toteutua naisia nopeampaa tahtia.

Voimaharjoittelu tekee naisesta liian lihaksikkaan

”Liian” lihaksikkaan ja ”miehekkään” kropan kehittäminen tarvitsee monia vuosia voimaharjoittelua sekä paljon omistautumista ruokavalioihin. Naiset varastoivat kehoonsa yleensä enemmän rasvaa kuin miehet, ja yllä mainitut hormonierot vaikuttavat lihasten kasvatukseen. Kropan kiristely puolestaan tapahtuu samalla tavalla kaikille sukupuoleen katsomatta!

Treenejä tarvitsee muuttaa vähän väliä lihaksien ärsykkeiden luomiseksi

Ei, sillä pienet muutokset treeniohjelmassa riittävät. Lihaksien ei tarvitse ”mennä shokkiin” joka treenistä. Parempi tapa treenata on käyttää progressiivista ylikuormitusta ajan kuluessa. Se tarkoittaa sarjapainojen, toistomäärien tai tempon vaihtelua treeneissä. Näin lihas saa tarvittavan määrän ärsykettä kasvaakseen.

Proteiinin syöminen tekee lihavaksi

Ei-toivotun rasvan määrä voi lisääntyä, kun syö liikaa mitä tahansa ruokaa. Jos syö enemmän kaloreita kuin mitä kuluttaa, seuraa siitä ajan kuluessa painonnousua. Proteiinien syönti on tärkeää, koska lihaskudos on suurimmaksi osaksi tehty proteiineista ja proteiinin syöminen mahdollistaa lihaksen kasvun. Näin syödyt ”plussakalorit” kääntyvät helpommin lihasmassan eikä rasvan määrän kasvuksi. Tässäkin maltilliset määrät riittävät. Naisten tulisi saada yhtä paljon proteiinia kuin miestenkin, eli 1,6–2,4 grammaa per painokilo. Erimerkiksi 60-kiloisen naisen tulisi saada noin 96-144grammaa proteiinia päivän aikana, jotta lihaskasvu on optimaalista.

Lihaskasvu vaatii siis huomattavan määrän proteiinia. Vähärasvaisten lihojen, kuten kanan tai kalkkunan, kalan, herneiden, proteiinijauheen, kananmunien, maitotuotteiden tai tofun sisällyttäminen ruokavalioon auttaa saamaan proteiinitavoitteet täyteen. Proteiini pitää yllä myös kylläisyyden tunnetta, joka voi vähentää esimerkiksi napostelua!


Tarvitsisitko neuvoa ja tsemppiä treeniin ja/tai ruokavalioon? Tutustu Personal Trainer -palveluihimme!